13. Olga Doodeman

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Olga Doodeman, 31 jaar en sinds 4 augustus 2015 moeder van Morrison.

Ik ben net weer begonnen met mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Na mijn studie personeel & arbeid heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt op de afdeling personeelszaken. Het liefst zou ik nu een parttime baan in dezelfde richting willen vinden. Ondertussen geniet ik van alle tijd die ik door kan brengen met Morrison. Het is fascinerend om te zien hoe een klein mensje zich (zo snel) ontwikkeld. Het is fijn dat ik daar nog even alle tijd voor heb.


2. Hoe ben je bij Winnubst terecht gekomen?

Nadat ik in 2006 in Den Helder ben gaan wonen heb ik Winnubst een aantal keer zien optreden bij de dag van de muziek. Ik was direct enthousiast over het orkest en wilde graag meespelen. Omdat ik vanaf mijn 18e was gestopt met muziek maken, i.v.m. studie en werkzaamheden in de horeca, was de drempel hoog om me weer aan te melden bij een muziekvereniging. Uiteindelijk ben ik bij Winnubst gaan spelen door een toevallige

ontmoeting van mijn ouders met Bert (dirigent). Ik kreeg hierdoor van mijn moeder het telefoonnummer van Bert met de opdracht hem de volgende dag te bellen. Dit heb ik braaf gedaan. De eerste maandag daarna ben ik gestart bij Winnubst. Dat was in oktober 2010.


3. Welk instrument bespeel je en hoe lang doe je dit al?

Ik speel hoorn sinds ik negen jaar ben.


4. Wat is de reden dat je hiermee begonnen bent?

Mijn vader speelde Bugel bij fanfare Samenvoorwaarts uit 't Veld, Waarland en Zijdewind. Als klein meisje mocht ik mee naar koffieconcerten en vond dit altijd erg leuk. Wanneer mijn vader thuis aan het oefenen was zat ik daar ook graag bij. Ik kon niet wachten totdat ik ook bij de fanfare mocht.

Na de verplichte Blokfluitlessen (AMV) mocht ik eindelijk een muziekinstrument kiezen van de fanfare. Een buurmeisje die een aantal jaren ouder was (en waar ik stiekem erg tegenop keek) speelde bij dezelfde muziekvereniging. Zij speelde op zo'n mooi gouden instrument, met een aparte vorm. Dat wilde ik ook!


5. Van welk onderdeel van Winnubst moeten we je kennen?

Van het Harmonieorkest.


6. Hoeveel uur per week maak je muziek?

Vooral de uren tijdens de repetities. Als hoornist speel je voornamelijk de ondersteunende muziekpartijen. Het grootste gedeelte is daardoor vaak wat eenvoudig. Ik ben daardoor minder geneigd om thuis de muziek voor Winnubst te studeren. Vaak pak ik het instrument alleen om de echt lastige loopjes of signalen onder de knie te krijgen. Wanneer ik mijn instrument toch in mijn handen heb speel ik ook graag mooie muziek die ik nog heb van mijn muzieklessen. Ik hou er van om mooie melodische etudes te spelen of hoornconcerten/solo's. Hoornconcert no. 1 en Nocturno Op.7 van Richard Strauss en de hoornsolo in het Andante cantabile van de 5e sypmphony van Tchaikovsky zijn mijn favoriet.


7. Wat is je favoriete nummer of muziek style?

Mijn interesse is best divers. Zoals uit mijn antwoord op de vorige vraag een beetje valt op te maken hou ik van klassieke muziek, maar nog niet zo lang geleden heb ik bijvoorbeeld ook kaartjes voor de rockband Muse gekocht.

Sinds drie jaar verzamel ik alle muziek op spotify. Wat mij nu opvalt is dat ik veel muziek 'van eigen bodem' heb verzameld zoals; Waylon, Miss Montreal, Krystl, Ilse de Lange, Jacqueline Govaert, Acda en de Munnik en 'de Dijk'. Maar ook alternatiever zoals bijvoorbeeld Mister and Mississippi, Spinvis en Roosbeef.

Verder kom ik de volgende artiesten vaak tegen; Muse, Paolo Nutini, Pink Floyd, Jack Johnson, Rihanna, Kings of Leon, Breakbot, Ed Sheeran en Lenny Kravitz.

Ook lichte Jazzmuziek van Erin Boheme en Melody Gardot en een playlist met veel (zeer uiteenlopende) klassieke muziek.


8. Na de repetitie op maandag avond, dan….

Praat ik soms nog even wat na en een andere keer ga ik direct naar huis.


9. Wil je verder nog wat aan ons kwijt?

Dat muziek maken bij een muziekvereniging erg leuk is. Helaas heeft het muziek maken in een orkest nog wel eens een suf imago. Misschien komt dit door vroegere tijden waarin nog veel over straat gemarcheerd werd. Dat is jammer want tegenwoordig is het daar nauwelijks meer mee te vergelijken. Wanneer ik mensen uitnodig voor onze concerten zijn ze altijd aangenaam verrast. Het is belangrijk dat leden van een muziekvereniging zelf het enthousiasme uitdragen om de orkesten levend te houden. Want wat is er mooier dan met een goed gevuld orkest een volle zaal te kunnen laten genieten van de muziek die je maakt?!


10. Wie benoem je voor de volgende “10 vragen aan” en waarom?

Voor de volgende "10 vragen aan" nomineer ik Marije van Straaten. Marije valt binnen het harmonieorkest op door de vele mooie fluitsolo's die ze speelt. Ik ben benieuwd hoe Marije begonnen is met muziek maken en hoeveel uur per week zij nodig heeft om de vele lastige loopjes onder de knie te krijgen. Ik doe dat haar namelijk niet na.