7. Rene Kiljan

Muziekvereniging Winnubst

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hallo, ik ben René Kiljan, getrouwd met Isabel en vader van Suus en Mees. Mees is ook lid bij Winnubst en is slagwerker in het leerlingen orkest bij Frank.

Ik ben sinds januari 2013 eigenaar van Kiljan Installatietechniek waar ik best druk mee ben. En als ik de kans krijg vindt ik het fijn om een rondje te gaan hardlopen.


2. Hoe ben je bij Winnubst terecht gekomen?

Ik ben in 1976 naar de muziekschool gegaan en in 1978 lid geworden bij Winnubst. Muziek maken was niet vreemd in ons gezin. Mijn vader en oudste broer waren al lid van de fanfare op Texel waar zij tot mijn geboorte woonden. Broer Bert is ook nog lid geworden bij Winnubst nadat het gezin naar Den Helder was verhuisd. Hierdoor was de keuze van een muziekvereniging niet ingewikkeld, ik “moest” bij Winnubst.


3. Welk instrument bespeel je en hoe lang doe je dit al?

Na het eerste jaar AMV van René Woelders op de muziekschool, wat gegeven werd in de oude basisschool “de Sprinkplank”, voor de kenners, dat is het gebouw waar wij als Winnubst resideerde voordat wij in het huidige gebouw kwamen. Ben ik bij gebrek aan voortanden begonnen op de blokfluit bij René Woelders zijn vrouw. Dit was in de muziekschool aan de Molenstraat. Daaropvolgend trompetles bij Frans van der Kroft, op de zolder aan de Molenstraat en aansluitend nog de theorielessen. Het werd dus Trompet, was ook niet raar want er lag er al een van mijn broer te verstoffen thuis. Hij was aan zijn studie begonnen en had het instrument op dat moment toch niet in gebruik.

Frans van der Kroft was wat ik mij er van herinner wel wat excentriek. Zo legde hij mij, ik was bijna negen, uit dat trompetspelen alles te maken heeft met buikspieren. Hij ging op zijn rug op de grond liggen en vroeg mij met mijn volle gewicht op zijn buik te springen. Nu weeg je op die leeftijd nog niet de wereld en zal het nu ook niemand meer aanraden het aan mij te vragen. Maar goed, ik spring op zijn buik en tot mijn grote verbazing zak ik geen cm naar beneden.

Ik zal dit nooit vergeten en weet sinds die tijd dan ook hoe het komt dat wanneer ik langdurig gespeeld heb, ik na die tijd spierpijn in mijn buik heb.


4. Wat is de redden dat je hiermee begonnen bent?

Het antwoord op deze vraag is reeds gegeven en zeg u dat ik erg blij ben trompet te kunnen spelen.


5. Van welk onderdeel van Winnubst moeten we je kennen?

Van vroeger van de drumband wat later de drumfanfare werd. Yvonne Groot, Sonja Vermeulen en Ben Lienos als Tamboermaitre. Was altijd weer een strijd tussen de heren Lienos en Bruin van Minerva, wie de tijdens de concoursen de tamboermaitrestok het hoogst kon werpen en dan natuurlijk ook weer opvangen.

Was een leuke tijd en heb nu klanten die vroeger drumbandleden of majorette waren. Het komt altijd ter sprake en altijd leuke dingen. Vanaf 1980 speel ik bij het Harmonieorkest Met Laus Toes op de bok. En sinds 1983 bij “de Knorhanen” toen nog met Jaap Toes. Later Frans Latjes, Jan Klopstra en huidig Kees-Jan Tuin als muzikaal leider. Of Hopman voor intimi.


6. Hoeveel uur per week maak je muziek?

Te weinig, en dat zal de chef op de bok kunnen beamen. Het thuis studeren heeft er nooit echt ingezeten en komt er ook niet of nauwelijks van. En dan betrap ik mij er tijdens de repetitieavonden wel eens op dat ik spijt heb dat ik dat ene loopje toch nog steeds niet onder de knie heb en heb dan het voornemen daar thuis even naar te kijken. Puntje bij paaltje gebeurd dat eigenlijk zelden en als het voorkomt dan is dat vaak in de week voor een concert. Sorry Bert!


7. Wat is je favoriete nummer of muziek stijl?

Mij kan je eigenlijk alle muziekstijlen van pop tot klassiek wel voorschotelen. Ik draai al een tijdje mee en heb veel verschillende stijlen gespeeld. Ik heb in diverse bandjes gespeeld en luister ook naar van alles. Overdag op de klus luister ik veel radio en tijdens het werk op kantoor heb ik vaak een album op staan via internet. Het kan echt van alles zijn.

En om zelf te maken idem dito, filmmuziek, stukken uit een musical of een ouderwetse mars, ik vind alles goed. Wat belangrijk vind is het musicaal groeien van een muziekstuk. Tussen de tijd dat het voor het eerst op de lessenaar staat, het door de weken heen steeds meer boddy krijgt en dat het dan bij een uitvoering klopt. Dat het echt muziek is. Ik vindt ook veel muziekstukken mooier worden naar mate het vaker gespeeld wordt. Kan je er meer gevoel in kwijt.

En soms krijg je er kippenvel van, en dan is dat op dat moment mijn favoriet.


8. Na de repetitie op maandag avond, dan….

Even de week door nemen onder het genot van. Heerlijk ook, humor, verdriet, alles mag en kan.


9. Wil je verder nog wat aan ons kwijt?

Ik ben blij met deze club, en vind het mooi dat er een grote constante groep is. Ook in het leerlingen orkest, de hele sfeer die daar hangt is geweldig. De Bigband, leuk o.a. die huiskamer concerten. Brugorkest, mooi om te horen en dat iedereen hiermee een kans krijgt om te groeien en een 1ste of zelfs een soloparty te kunnen spelen. Ik denk dat we met alle leden ook trots kunnen zijn op wat Winnubst is en hoop dat dat nog lang zo mag blijven.


10. Wie benoem je voor de volgende “10 vragen aan” en waarom?

Ik wil graag Herman Gelvort nomineren voor de volgende 10 vragen aan. Ik heb lang geleden met Herman in de Nortland Bigband gespeeld en vind het geluid geweldig wat hij uit de Baritonsax vandaan tovert.

“SponsorKliks,
“SponsorKliks,
“SponsorKliks,
“SponsorKliks,

COPYRIGHT ©  |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS