8. Herman Gelvort

Muziekvereniging Winnubst

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Herman Gelvort , inmiddels 55 jaren jong, getrouwd met Käthi en wij hebben zoon Daan van 21 jaar en dochter Eva van 20 jaar. Ik ben ongeveer 35 jaar werkzaam in het onderwijs. De eerste twintig jaar heb ik op verschillende basissscholen gewerkt, waarvan de laatste zeven jaar op Villa Kakelbont op het asielzoekerscentrum. Nu ben ik alweer vijftien jaar werkzaam in het voorgezet onderwijs. Eerst op het Etty Hillesum College, daarna op’t Zwet en nu op Mavo aan Zee. Ik geef het belangrijkste vak : Nederlands.


2. Hoe ben je bij Winnubst terecht gekomen?

Eigenlijk heel toevallig. Ik heb een lange tijd in Callantsoog gewoond en daar niet meer muziek geseeld. Nadat wij in 2006 weer in Den Helder zijn komen wonen ben ik via Jan Klopstra weer bij de Texelse Big Band gaan spelen. Ik ben toen een aantal keer gevraagd om in te valllen bij de Big Band Frankies. Waarschijnlijk beviel dat. Op dat moment was er geen plek bij de Big Band Frankies en helaas ging de Texelse Big band ter ziele.

Gelukkig ben ik toen weer door het “muziek maken-virus” gegrepen. Ik wilde muziek blijven maken en ben toen bij het startersorkest begonnen om te ondersteunen. Op een gegeven moment kwam er plek vrij bij de Big Band en ben ik gevraagd om er vast bij te komen. Ik speel nu ongeveer drie jaar bij de Big Band. Samen met Bertus de Vries, Rob Hulskamp en natuurlijk dirigent Frank van Gemert regelen wij het reilen en zeilen van de Big Band.


3. Welk instrument bespeel je en hoe lang doe je dit al?

Ik bespeel de saxofoon. Ooit begonnen op da altsaxofoon, maar later op de baritonsax. Ik speel nu in de Big Band tenorsaxofoon en in het startersorkest baritonsax.


4. Wat is de reden dat je hiermee begonnen bent?

Ooit, midden in de jaren zeventig, ben ik geïnfecteerd geraakt door het virus van de jazz. Gewoon door het kopen van mijn eerste LP “ I’ll remember april” van de geweldige altsaxofonist Julian “ Cannonball “ Adderley. Begin jaren tachtig net van de onderwijzersopleiding, in een tijd van grote werkeloosheid ben ik begonnen met altsaxofoon spelen en later op de baritonsax. Na eerst zelf veel proberen, toch maar les genomen. Rond 1984 heb ik samen met Aaldert Goverts de Northland Big Band uit Den Helder opgericht. Helaas is deze band rond 1991 gestopt. Vermaarde Big Band leden van die tijd zijn Jan Klopstra, Bertus de Vries en Rene Kiljan. Zij zijn getuige geweest van legendarsche optredens in Den Helder en omstreken. Daarna heb ik in het jazzsextet One Point Seven gespeeld. Vanaf 1993 tot 2007 heb ik niet meer gespeeld. Nu speel ik tenorsax bij Frankie goes to... en op de baritonsax bij de The L-Star Big Band..


5. Van welk onderdeel van Winnubst moeten we je kennen?

Ik speel tenorsaxofoon bij Frankie goes to…. en baritonsax bij het startersorkest.


6. Hoeveel uur per week maak je muziek?

Ik speel baritonsax op dinsdagavond bij de L-star Big Band uit Hoogwoud. Op donderdagavond op baritonsax bij het startersorkest. Vrijdagavond speel ik tenorsax bij Frankie goes to…. Af en toe neem ik wat lessen om het niet eenvoudige improviseren te leren. Ik probeer elke dag wel een uur te spelen. Helaas lukt dat niet altijd.


7. Wat is je favoriete nummer of muziek style?

JAZZ, JAZz, Jazz, Jazz,jazz en nog eens jazz. De moderne Big Band muziek heeft mijn voorkeur, maar voor andere jazz stijlen heb ik ook een warme belangstelling. Daarnaast luister ik nog steeds graag naar de muziek van Steely Dan, Weather Report en Yes. Ik heb niet één echt uitgesproken favoriete nummer. De jazz biedt zoveel prachtige nummers daar valt niet uit te kiezen.


8. Na de repetitie op vrijdagavond, dan….

Is er tijd voor de gezellige derde helft en wordt het vaak beeïndigd in de vroege zaterdagochtend!!!


9. Wil je verder nog wat aan ons kwijt?

Door het beluisteren van de vele jazzmuziek, krijg ik altijd zin om op mijn eigen bescheiden wijze ook de jazz te doen laten klinken.

Het met elkaar muziek maken en er samen plezier aan beleven is een prima motivatie en inspiratie om dit te blijven doen.

Ik hoop dit nog lang te kunnen doen.


10. Wie benoem je voor de volgende “10 vragen aan” en waarom?

Theo Janssen uit het Startersorkest. Zijn enthousiasme om muziek te maken spat er van af. Nu hij, na zijn avontuur op de tenorsax, bezig is op de trombone , dan belooft dat veel goeds.

“SponsorKliks,
“SponsorKliks,
“SponsorKliks,
“SponsorKliks,

COPYRIGHT ©  |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS