Geschiedenis

Muziekvereniging Winnubst Den Helder

Sinds 1900 een muzikale rots in de Helderse branding


Daar waar menig vereniging afgelopen decennia kopje onder ging in de woeste golven aan de Helderse kust, heeft Muziekvereniging Winnubst reeds 120 jaar alle stormen doorstaan en is het inmiddels een vaste waarde in het muzikale verenigingsleven van Den Helder.


DOOR CEES KLOPSTRA

Winnubst werd in 1900 in Den Helder als RK-Harmonieorkest van de RK-Volksbond opgericht. De naam Winnubst is de naam van een bekende kerkcomponist en organist die ook voor de RK-Volksbond componeerde. De ouders van de componist J.H.P. Winnubst kwamen uit Den Helder. De vereniging opereerde de 1e helft van de vorige eeuw als een harmonieorkest dat tevens acte de présence gaf bij festiviteiten op straat.

Vanuit deze activiteiten kwamen in de jaren zestig de drumband en de majorettes

voort. Deze onderdelen van de vereniging hebben, vanwege veranderende interesses

van de jeugd door de jaren heen, de concurrentiestrijd met het overige verenigings-

leven niet doorstaan en zijn in de negentiger jaren opgedoekt. Hiermee viel een basis

weg die zorgde voor aanwas van jonge (drumband)leden die doorstroomden naar een

plek in het Harmonieorkest. Reden genoeg voor het toenmalige bestuur om de koers

van de vereniging te herzien en aan te passen aan de veranderende omstandigheden.


Deze koerswijziging heeft geleid tot de huidige en bewezen solide structuur van de

vereniging. De kern van Winnubst wordt nog altijd gevormd door het Harmonieorkest.

Dit orkest wordt gevormd door gevorderde amateurmusici. Daarbij zijn het Brugorkest en het Startersorkest gekomen. Na een basisopleiding, waarin Winnubst samenwerkt met de Helderse muziekschool Triade, volgt orkestscholing in het Startersorkest. De leeftijd van de leerlingen varieert van 8 tot 80 jaar, tenslotte is niemand te jong of te oud om samen muziek te leren spelen. De volgende stap is dan het Brugorkest. In dit orkest worden de gevorderde leerlingen voorbereid op het hoogste doel, het spelen in het Harmonieorkest. Om aspirant-muzikanten enthousiast te krijgen om de eerste noten te spelen in het Startersorkest, doet Winnubst actief aan werving van nieuwe leden. Zowel jonge als oudere aanwas worden verworven middels interactieve voorspeelsessies van het Startersorkest en het Harmonieorkest. Tijdens deze themasessies zoals “Kids in konsurt” en “Ontdek jouw talent”, kunnen de aspirant-muzikanten kennis maken met hun favoriete instrument en is een muziekleraar aanwezig om te helpen met de ‘basiskneepjes’ van het vak. Aan het eind van deze sessies voeren de deelnemers dan, samen met het Startersorkest of het Harmonieorkest, een miniconcert uit. Middels onder andere bezoeken aan basisscholen en voorlichtingsbijeenkomsten op de muziekschool, wordt reclame gemaakt voor deze sessies.


Dat Winnubst mee gaat met de tijd is ook te herkennen aan het repertoire van de orkesten. Onder de bezielende leiding van dirigent Bert Willemsen speelt het Harmonieorkest alle genres, van licht klassiek, musical, latin, jazz tot pop. Hierin volgt het Harmonieorkest het credo van het grote voorbeeld de Marinierskapel, “Geen C te hoog”. Hoogtepunten zijn de jaarlijks terugkerende voorjaarsconcerten in Schouwburg “de Kampanje”, wanneer samen met een nationaal bekende artiest het publiek verwend wordt met toegankelijke, ontspannende en spannende muziek van alle genres. Afgelopen jaren hebben aansprekende gastartiesten, zoals onder andere Francien van Tuinen en Guus Meeuwis, hieraan meegewerkt. Onder leiding van Frank van Gemert en Bert Willemsen mogen leerlingen van respectievelijk het Startersorkest en het Brugorkest ook hun kunsten vertonen tijdens deze concerten of tijdens hun eigen najaarsconcerten voor familie, kennissen en overige muziekliefhebbers.


Niet onvermeld mogen blijven de Multiblaaskapel “de Knorhanen” en de Bigband “Frankie goes to….. ! Deze onderdelen worden gevormd door met name de meer gevorderde muzikanten uit het Harmonieorkest. Onder leiding van Kees-Jan Tuin staan “de Knorhanen” sinds jaar en dag in Den Helder e.o. bekend als de sfeermakers bij evenementen en feesten. Ook in het buitenland laten zij zich niet onbetuigd. In Duitsland (Weihnachtsmarkten), Oostenrijk (après ski), Frankrijk (Alpe d’Huez) en Spanje (Cerveza-feesten Calella) zijn zij geziene gasten en doen niet onder voor bijvoorbeeld “Kleintje Pils”.

De Big Band “Frankie goes to”, onder leiding van Frank van Gemert, luistert menig festival en feest op met goed dansbare bigband klassiekers, maar ook met modernere funky en latin stukken.